Duurzaamheid

Dat we in de huidige tijd na (moeten) denken over duurzaamheid zal voor niemand een verrassing zijn. Ook voor ons als vereniging niet, sterker nog we zijn al een aantal jaren bezig om te verduurzamen. 

 

Het beste voorbeeld daarvan zijn de 80 zonnepanelen die we medio 2016 op het dak van onze kantine hebben geïnstalleerd. Het vergde een investering van 29.000 euro waarvan 8.000 euro gesubsidieerd werd door de overheid. 

 

De zonnepanelen leveren 20.000 kWh per jaar op waar we ongeveer 40% van onze energie terug leveren aan het netwerk. Feitelijk betalen we dus al ruim 6 jaar niet meer voor onze geen electriciteit, en alleen nog voor ons gasverbruik. 

 

In 2018 zijn we een traject gestart om kritisch te kijken naar ons verbruik, daarbij werden we geholpen met een energiescan aangeboden door NOC/NSF. De adviezen hebben we ter harte genomen en inmiddels allemaal uitgevoerd hetgeen er toe leidt dat we 10.000 kWH en 3000 m3 aan gas minder hebben verbruikt in 2022 ten opzichte van 2018. 

Die 3000 kuub gas heeft onder ons huidige energie contract een waarde van 3 euro per kuub. Besparen is dus achteraf nog lucratiever gebleken. Bij eenzelfde verbruiken hadden we 9000 euro extra betaald. Ook op het vlak van electriciteit hadden we dan minder kunnen salderen of terug kunnen leveren.

We mogen kortom blij zijn dat we ooit zijn gestart met verduurzamen, lees er nog wat meer over op deze pagina Duurzaamheid.


Overigens gaan we gewoon door met verder verduurzamen, het feit dat we veel bespaard hebben wil namelijk niet zeggen dat wij geen verhoogde energierekening hebben het komende jaar.