VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

het ontstaan van de VERENIGING

Korfbalvereniging DOS-WK is in 1988 ontstaan uit een fusie van de Enschedese korfbalverenigingen DOS en Wesselerbrink.

D.O.S.

De korfbalvereniging DOS (Door Oefening Sterk) werd opgericht op 13 oktober 1910 door een aantal onderwijzers. In de jaren voor de oorlog was DOS toonaangevend in het Oosten. Absolute hoogtepunten waren de play-off wedstrijden om de landstitel tegen het Amsterdamse DTV (1923) en het Dordrechtse Deetos (1936). Beide werden in een derde beslissend duel nipt verloren (2-1 en 2-0). Ook na de tweede wereldoorlog bleef DOS een van de toonaangevende korfbalverenigingen in het oosten des lands en speelde het een aantal seizoenen in de hoofdklasse.


Na enkele omzwervingen door de gemeente Enschede kreeg DOS in 1954 een accommodatie aan de J.J. van Deinselaan, op de plek waar nu het zwembad Aquadrome is gevestigd. Hier kende DOS in de jaren '60 haar topjaren. Een teruglopend ledenaantal als gevolg van vergrijzing van de wijk en gemeentelijke bouwplannen zijn redenen geweest om in 1988 te besluiten met Wesselerbrink te fuseren.

Wesselerbrink

De korfbalvereniging Wesselerbrink is ontstaan in 1968. Onderwijzer Gerard Hopster besloot samen met een 20-tal leerlingen en diverse enthousiastelingen tot de oprichting van een nieuwe club. Met 375 leden was Wesselerbrink in 1976 een van de grootste korfbalverenigingen in Oost-Nederland. 

 

Een sterke pijler in de Wesselerbrink historie is altijd de jeugdafdeling geweest. In 1983 behaalde de junioren zelfs het Nederlands kampioenschap districten. Wesselerbrink heeft al op vele locaties in de zuidwijken van Enschede haar domicilie gehad (o.a. bij de Enschedese Boys en aan de Vlierstraat).

 

In 1978  verhuisde de vereniging definitef naar het sportpark Wesselerbrink-Noord aan de Geessinkweg. Hier opende DOS-WK in de zomer van 2002 twee gloednieuwe kunstgrasvelden.


Fusie van beide clubs

DOS-WK IS GEBOREN

Ook in de nog jonge historie van de fusievereniging DOS-WK zijn er al enkele hoogtepunten geweest. Noemenswaardig zijn zeker het Nederlands kampioenschap in het district en bijhorende promotie naar de landelijke hoofdklasse bij de junioren in 1996 en de promotie van ons eerste team naar de landelijke hoofdklasse in de zaalcompetitie in maart 2000. Een jaar later volgde ook de promotie naar de hoofdklasse in de veldcompetitie. Al snel volgde ook op het hoogste niveau het succes. In 2003 bereikte DOS-WK de kruisfinales van de zaalcompetitie. In een afgeladen sporthal Zuid in Amsterdam werd verloren van het Papendrechtse PKC. In de jaren hierop volgend herhaalde DOS-WK dit kunststukje tijdens de veldcompetitie. Zowel in 2004 als 2005 speelde DOS-WK de kruisfinales. Beide keren werd er echter verloren waardoor er nooit een finale om het landskampioenschap is gespeeld.
  
In deze periode leverde DOS-WK ook een tweetal internationals. Zowel Wendy van Aken (in 2007 gestopt met korfballen) als Samantha Jonkman (in 2017 gestopt met korfbal op hoog niveau) maakten als speelsters van DOS-WK hun debuut voor het Nederlands team.

 

Na zeven jaar achtereenvolgend op het hoogste niveau te hebben gespeeld degradeerde het eerste team in 2007. Vanuit de subtop van het Nederlandse korfbal werd er gebouwd aan een stabiele vereniging waar prestatief en recreatief korfbal hand-in-hand gaan. 

"Nederlands kampioenschap én promotie naar de landelijke hoofdklasse!"

Binden en Boeien

Stijgen en dalen

"What goes up must come down", een bekende spreuk die ook voor DOS-WK opgeld doet. Na een sportief succesvolle en bloeiende periode kan DOS-WK niet aanklampen bij de subtop. Vooruitkijkend op de toekomst van de vereniging en de plek van onze vereniging in de veranderende samenlevering hebben geleid tot het beleidsplan "Binden en Boeien". 

De gekozen oplossingen hebben vrijwel allemaal tot doel onze leden meer te boeien en ze daarmee te binden aan de korfbalsport én DOS-WK. Voorbeelden hiervan zijn het opstarten van andere korfbalvormen als midweek korfbal en de kangoeroe klup voor de allerkleinsten. Maar ook het succesvol organiseren van allerlei activiteiten voor onze jeugdleden als een vossenjacht, een play-back show en het jaarlijkse hoogtepunt, het drie dagen durende jeugdkamp.

 

Stichting Sportboulevard Enschede

Maar er wordt niet alleen intern gekeken. Om als vereniging te kunnen groeien, in de ruimste zin van het woord, heeft DOS-WK zich aangesloten bij de Sportboulevard Enschede. De Stichting Sportboulevard Enschede is een samenwerkingsverband tussen 23 sportverenigingen, 18 basisscholen, de gemeente Enschede, en het gezondheidscentrum FysioGym. Alle deelnemende verenigingen bevinden zich aan de Geessinkweg en bieden samen inmiddels 21 verschillende sporten aan, aan de bewoners van de Enschedese wijken Helmerhoek, Stroinkslanden en Wesselerbrink.

 

De Sportboulevard Enschede stelt zich ten doel om de sportbeoefening te bevorderen en te stimuleren onder alle inwoners van Enschede Zuid. De introductie van de Sport Zapp Card is hiervan het eerste resultaat. Regelmatig organiseerde DOS-WK Zapp Card trainingen voor inwoners uit de Zuid wijken. Het is een uitstekende gelegenheid om mensen in contact te brengen met sport en het korfbal in het bijzonder. Het enthousiasme van de deelnemende kinderen is aanstekelijk. Naast het plezier dat zij hebben, is het voor ons een mooie gelegenheid om nieuwe jeugdleden te werven.

Our Pricing

Our Memberships and Plans

Free

For a trial

$0

1 Day
Gym
-
-
-

Silver

For Beginners

$75

6 Months
Gym
FitnessBar
Pool
-

Gold

For Advanced

$129

1 Year
Gym
FitnessBar
Pool
SPA center

 
100 jarig bestaan:

De Wizard van 

d'Oz-WK

100 jarig bestaan 

In 2010 bestaat DOS-WK 100 jaar, een jubileum dat intens en in alle geledingen wordt gevierd. Het seizoen wordt afgetrapt met een jeugdtoernooi waarna de opvoering van de zelf geproduceerde musical "De wizard van d'OZ-wk" op het programma staat. Op de officiële verjaardag 15 oktober 2010 wordt het jubileumweekend ingeluid met de receptie op vrijdag, jeugdjubileumdag, reünie en de feestavond op zaterdag. 


Absoluut hoogtepunt van alle festiviteiten was de opvoering van de zelf geschreven Musical "De wizard van d'OZ-wk' alsmede het feit dat op de druk bezochte receptie in de Grote Kerk op de Oude Markt voorzitter Marcel Winters de koninklijke erepenning uit handen van burgemeester Peter den Oudsten in ontvangst mocht nemen. Na het jubileumweekend ging de A en B jeugd op promotietoer naar Prostejov in Tsjechië. Het jubileumjaar werd afgesloten met een sportcafé, waarbij  samenwerking in het Enschedese korfbal het onderwerp is.

wat willen we bereiken

het heden

Anno nu kunnen we stellen dat de extra focus op onze omgeving en de eigen leden succesvol is geweest. Zo zijn we als vereniging gegroeid in het aantal spelende leden en hebben we een flinke aanwas bij de jongere jeugd. Dit alles door een doelgerichte benadering van onze leden en potentiële. Aansluiten op de wensen van deze tijd is noodzakelijk... blijven mijmeren over het verleden biedt geen oplossingen. Daadkrachtig vooruitdenken helpt!


In 2013 heeft ckv WIK te kennen gegeven niet meer zelfstandig te kunnen bestaan. Na een serie open en eerlijke gesprekken hebben de leden van WIK besloten aansluiting te zoeken bij DOS-WK, mede gezien het feit dat zaterdagkorfbal bij DOS-WK mogelijk is.


DOS-WK is inmiddels actief in de tweede en eerste klasse en werkt van daaruit weer aan een toekomst waarin, zoals altijd, de ontwikkeling van de leden op elk gewenst niveau voorop staat. 

Eregalerij

In onze lange geschiedenis hebben velen zich vrijwillig ingezet voor onze vereniging, door de jaren heen zijn er een aantal geweest die zich bovenmatig ingezet hebben. Hieronder de lijst van ere-voorzitters, ereleden en leden van verdienste:

EREVOORZITTERS 
Jan Aikes
Herman Vije
Marcel Winters 
Gerard Hopster 
  

 

ERELEDEN 
A. de Ronde
Annie Koers-Reys
Lammert Elbrink
Hennie Berfelo
Elly Fikkert-Buursink
Lu Dijksta
Hennie Veen
Gerrit Berfelo
Jan Everink
Mini Hartman-Zweers
Frans Hartman
Johan Hartman
Wim Berfelo 
Eric J. de Man
Heiko Dieters
Toos Klein 
Marius Sterk †
Annie Schukkink 
Bert Sanders 

 

LEDEN VAN VERDIENSTE 
Gerrit Baartman
Gerrit Heutink
Trui Hölscher
Gerrit Buursink
Hennie Pennink
Arend Beunk
Jan Hoogers
Dora Robers-Pennink
Werner Buursink
Jansje Leeflang-Niekamp† 
Janneke Bastiaans 
Bert Schouwink
René Gelderman 
Gerard ten Cate
Martin ter Haar 

Jannie Verreyt

Arine Schutte