In Memoriam: Mini Hartman

Afgelopen zondag bereikte ons het trieste bericht van het overlijden van ons erelid Mini Hartman - Zweers, moeder van Miranda, oma van Beau en Esmée en overgrootmoeder van Loïs. Mini is 84 jaar geworden.


Op 5 september 1939, kort voor het uitbreken van de oorlog, werd Mini Zweers geboren. Op 1 juli 1951 werd ze op 11 jarige leeftijd lid van de Korfbalvereniging DOS. Hier vond ze de sport waar ze, naar later bleek, erg goed in was. Bij DOS trof Mini een prachtige vriendengroep waarmee het nodige werd ondernomen, zoals bijvoorbeeld een uitje met circa 14 DOS-sers naar de Edersee. Ook vond ze er haar levenspartner in de eveneens talentvolle korfballer Frans Hartman. De twee trouwden en kregen twee kinderen; Bertrand en Miranda.


Zoals gezegd had Mini talent voor korfbal. Ze maakte deel uit van diverse teams waarmee mooie successen werden behaald. Zo werd zij in 1961 bijvoorbeeld kampioen met DOS 1 waarmee promotie naar de Hoofdklasse werd behaald door een 6-3 overwinning op Groen Zwart.


Ook buiten de lijnen van het korfbalveld heeft Mini veel voor DOS betekend. Zo had zij vanaf het seizoen 1958/59 tot en met het seizoen 1973/74 maar liefst 16 jaren aaneengesloten zitting in het DOS bestuur met grote namen als Herman Vije en Hennie Berfelo. Als secretaresse was Mini echter degene die voor structuur en professionalisme zorgde en gaf daarmee richting en kleur aan onze vereniging. Bij het 75-jarig jubileum van DOS nam ze zitting in de Jubileumcommissie, waarmee ze bijdroeg aan een prachtig boekwerk en diverse festiviteiten die ter gelegenheid van dat feit plaatsvonden.


In februari 2015 overleed Frans Hartman, waarna Mini alleen verder moest. Haar eigen gezondheid ging helaas ook achteruit waardoor enkele jaren later verhuizing naar een verzorgingstehuis noodzakelijk werd. Gelukkig had ze dochter Miranda, kleindochters Beau en Esmée en achterkleindochter Loïs altijd dichtbij.


In 2021 vierde Mini nog haar 70-jarig jubileum bij onze vereniging. Haar gezondheid liet het toen helaas al niet meer toe om haar te bezoeken, maar via Miranda zijn de onderscheidingen nog goed bij haar terechtgekomen. Uiteindelijk is Mini 72 jaar lang lid geweest van DOS-WK.Met Mini Hartman - Zweers verliezen wij een grootse dame die een enorme bijdrage heeft geleverd aan onze vereniging. Wij zijn haar dankbaar voor alles wat zij voor ons heeft betekend en wensen Miranda, Beau, Esmée, Loïs en de verdere familie heel veel sterkte bij dit verlies.


Namens het DOS-WK Bestuur

René Gelderman

voorzitter